Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Toegankelijkheid: Zoetermeer zet een tandje bij

14 februari 2017

Toegankelijkheid:
Zoetermeer zet een tandje bij

ZOETERMEER – De gemeenteraad van Zoetermeer heeft maandagavond unaniem ingestemd met een initiatiefvoorstel van Zó! Zoetermeer, D66 en PvdA om de stad beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Voor de zomer komt het college van B&W met een actieplan en stelt het een Toegankelijkheidsraad in.
“Kapotte liften, hoge drempels, steile bruggen, smalle gangpaden, kleine toiletruimten: je staat er niet bij stil als je gezond van lijf en leden bent. Maar het zijn vaak onneembare hindernissen als je dat niet bent”, aldus de indieners. “En het gevolg is dat je de deur niet meer uitkomt en steeds afhankelijker wordt van anderen. Gisterenavond hebben we besloten dat we dat steviger gaan aanpakken.” De Zoetermeerse raad vindt zelfredzaamheid en meedoen in de samenleving van groot belang. Daarom krijgt toegankelijkheid vanaf nu extra aandacht.
VN-verdrag
Vorig jaar heeft Nederland het ‘VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ geratificeerd. Dat verdrag bepaalt dat mensen met een beperking volwaardig mee moeten kunnen doen in de samenleving. Het verplicht overheden en bedrijven om te zorgen voor een goede toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte. De gemeente Zoetermeer zet zelf een tandje bij en gaat in overleg met ondernemers – waaronder winkeliers, projectontwikkelaars en aannemers – om hiervan serieus werk te maken.
Toegankelijkheidsraad
Om tijdig te signaleren waar problemen met toegankelijkheid bestaan of dreigen te ontstaan, stelt Zoetermeer een Toegankelijkheidsraad in. In deze raad benoemt het college ervaringsdeskundigen – mensen met een handicap –, naast mensen met bouwkundige en juridische expertise. De raad zal toegankelijkheidsproblemen agenderen en adviseren over oplossingen. Het is de bedoeling de raad vroegtijdig te betrekken bij nieuwbouw- en renovatieplannen.

Door: Carla Krullaars

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.