Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Publiciteitsstunt LHN schadelijk voor ziekenhuis

17 januari 2012

Op verzoek van Zó! Zoetermeer sprak de raad op 16 januari over de schriftelijke vragen van LHN waarin zware aantijgingen werden gedaan in de richting van het college. LHN – nota bene zelf collegepartij – verweet de wethouders in grote woorden nalatigheid. Daarnaast stond in de schriftelijke vragen zo ongeveer dat ieder moment ‘het doek kon vallen’ voor het ziekenhuis. 

Wij van Zó! Zoetermeer wisten niet precies wat we ervan moesten denken. Wij kwamen tot de conclusie: of LHN maakt een hoop onnodige drukte om aandacht voor zichzelf te trekken, of LHN heeft een punt, en in dat geval zijn wij – de rest van de raad - niet tijdig op de hoogte gesteld door het college en gaat het héél slecht met het ziekenhuis.

Het was bij dat alles erg merkwaardig dat LHN schriftelijke vragen stelde terwijl ze het college een politieke doodzonde verweet – het niet goed informeren van de raad – en terwijl het ziekenhuis blijkbaar in acute nood zou verkeren. 
Als je iemand ziet verdrinken ga je toch geen brieven versturen en met de kranten praten over wie de drenkeling had moeten tegenhouden? Dan kom je toch gewoon eerst in actie om hem te redden? Dan spring je er toch zelf in of je pakt dan toch de telefoon om echte hulp in te roepen?

Zó! Zoetermeer wil, net als de rest van de raad, graag dat het ziekenhuis in Zoetermeer open kan blijven. Daarom het leek ons zaak om zo snel mogelijk op tafel te krijgen wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. 

In de raad van 16 januari hebben we heel nadrukkelijk aan LHN gevraagd waarom ze die schriftelijke vragen hebben gesteld. Na veel omhaal van grote woorden kwam het er op neer dat ‘iemand van de directie tegen iemand van de fractie van LHN had gezegd dat de problemen zo groot waren dat de salarissen niet meer betaald konden worden.’

Of dat waar is, weten wij niet. Maar zolang dat directielid zich verder niet meldt lijkt het ons nogal onwaarschijnlijk, want wij kunnen ons alleen maar afvragen waarom een directielid van een ziekenhuis – dat zijn toch geen achterlijke jongens – over zulke grote problemen alleen aan een fractielid van LHN gaat vertellen, en bijvoorbeeld niet de burgemeester als voorzitter van de raad op de hoogte stelt?

Wat we wel weten is dat het voor een organisatie risicovol is als er geruchten komen dat het geld op is. 
En dat levert helemaal grote risico’s op bij een al dreigend faillissement: leveranciers worden ongerust en personeel gaat weg. En dan gaat het nog om geruchten! 

Als een politieke partij openbare schriftelijke vragen rondstuurt en pertinente teksten op zijn website zet dan zullen er veel mensen zijn die denken dat het klopt. Dat was erg onverstandig van LHN en dat heeft niets te maken met het ziekenhuis helpen. In tegendeel!

Gelukkig is intussen duidelijk geworden dat er nog steeds wordt onderhandeld door het ziekenhuis, de zorgverzekeraars en de banken. Wij hebben goede hoop en achten de kans groot dat het ziekenhuis dus ondanks alle gedoe van LHN behouden kan blijven. 

En waar het ging om de aantijgingen van LHN dat het colllege informatie had achtergehouden en dus niet aan de informatieplicht had voldaan? LHN kon er helemaal niets van hard maken en het eindigde ermee dat LHN moest toegeven dat ze te veel grote woorden hadden gebruikt. 

Alles bij elkaar was het beschamend. Natuurlijk probeert iedere politieke partij aandacht in de media te krijgen om hun standpunten uit te dragen. We willen allemaal dat de bevolking van Zoetermeer in beeld heeft waar je als partij voor staat. Maar de eerste taak van politici is om de stad op een verantwoordelijke manier te besturen. 

Een publiciteitsstunt ten koste van het ziekenhuis en ten koste van de mensen die daar werken is ‘buiten proportie’ om maar eens een LHN-term te gebruiken. Het college in het wilde weg beschuldigen levert natuurlijk wel lekker veel aandacht op, maar de stad en de Zoetermeerders worden er niet beter van. 

Het college kan het wel hebben, je moet daar niet gaan zitten als je lange tenen hebt, maar wij hadden wel te doen met wethouder Van Leeuwen van LHN.

Zij doet goed werk, maar voorlopig blijft LHN in de raad toch een beetje de club van het makkelijke scoren in de media (zie b.v. ook de site van D66). Het is niet de club waarmee je afspraken kunt maken over het betrachten van terughoudendheid rond het dossier onderhandelingen voortbestaan ziekenhuis.

 

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.