Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Nieuwe ontwikkelingen, voor of tegen?

23 maart 2013

Tegen

Zoals bekend is Zó! Zoetermeer tegen de bouw van het Stadsforum. Wij vinden het nergens voor nodig om uw belastinggeld te besteden aan het verhuizen van de bibliotheek en het museum. U kunt daar op deze site genoeg over lezen. Het verbouwen van het stadhuis voor 21 miljoen is ons ook te dol, zeker nu we nog steeds keihard moeten bezuinigen. Wij zullen maandag in de raad voorstellen om voorlopig alleen een klein deel – wat dringend nodig is – van die plannen uit te voeren.

Voor

Maar dat wil zeker niet zeggen dat Zó! tegen alle nieuwe ontwikkelingen is. De gemeente gaat – samen met Unibail-Rodamco – plannen maken voor het opknappen van het Stadshart zodat ons centrum aantrekkelijk blijft. Daarbij blijft het natuurlijk jammer dat het Factory Outlet Center (FOC) niet door gaat, want de ontwikkelaars daarvan waren bereid om ook in het Stadshart te investeren. Nu gaan de eigenaar van de winkels en de gemeente samen kijken wat er mogelijk is en de plannen worden vóór de zomer bekend gemaakt.

Zó! is daar blij mee. Natuurlijk moeten we die plannen, als ze straks klaar zijn, goed bekijken, maar het Stadshart modern en aantrekkelijk houden is goed voor de stad, leuk voor de inwoners en vooral goed voor de werkgelegenheid!

Voor (met nog wel een klein vraagteken)

Afgelopen week werden ook de plannen voor het TranSportium bekend gemaakt. Als gemeenteraad weten we daar nog niet het fijne van. In het persbericht zien we prachtige toekomstige vergezichten en voorlopig klinkt het heel heel erg goed: eerst een heleboel werkgelegenheid voor de bouwbedrijven, vervolgens allerlei werkgelegenheid in en rond de sport, een medisch centrum, een hotel, innovatieve bedrijven… allemaal prachtig.

Klik hier en kijk zelf op de website van het TranSportium

De ontwikkelaars gaan het zelf financiëren! En het zijn stevige bedrijven die met het TransPortium aan de slag gaan. Natuurlijk moeten we in de gemeenteraad nog wel even goed in de plannen duiken en bekijken welke risico’s er zijn op de korte én de wat langere termijn (en waar heb je TWEE ijsbanen voor nodig?), maar de insteek van Zó! is positief. Mooie kans voor Zoetermeer en Lansingerland.

Tegen

Het rijk wil in 2018 de Zoetermeerse gevangenis sluiten. Dat vinden we helemaal géén goed plan. Natuulijk begrijpt Zó! dat de regering aan het bezuinigen is en dat ook het gevangeniswezen daarbij wordt betrokken. Maar we zijn niet blij met de keuzes die daarbij gemaakt worden. Van boeven met enkelbanden in gewone woningen worden we niet vrolijk, en we zijn regelrecht tégen het sluiten van ‘onze’ gevangenis. Dat is kapitaalvernietiging. De Zoetermeerse Penitentiaire Inrichting zoals het ding eigenlijk heet, is nog gloednieuw (1995) en een van de modernste die we in Nederland hebben. Het heeft een deel voor heel gevaarlijke gevangenen en een later bijgebouwd stuk voor de veelplegers. En dat wordt dan nu afgestoten???

Dat is helemaal niet goed voor de werkgelegenheid, en alleen daarom al moet dit plan maar niet doorgaan. Zó! Zoetermeer gaat aan onze burgemeester vragen om een stevige lobby richting Het Binnenhof in gang te zetten om de gevangenis te behouden.

Ondertussen moeten we toch ook maar nadenken wat er eventueel moet met dat complex: jongerenwoningen? amateurtheater ? bijzonder hotel van maken? Internetbedrijven?

Reageren

Zó! Zoetermeer hoort graag van u! Wat denkt u van het TranSportium? Wilt u ook dat de gevangenis blijft? Of weet u er een mooie bestemming voor, liefst met veel werkgelegenheid ? Waar bent u voor en waar bent u tegen? Laat het ons weten en reageer onderaan dit bericht als iedereen het mag lezen of stuur een mail naar fractie@zozoetermeer.nl

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.