Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Nieuw afvalbeleid – uw reactie?

29 augustus 2020

U kunt nog tot 11 september uw mening geven over de nieuwe verordening die over het afval gaat.

In oktober gaat de gemeenteraad van Zoetermeer beslissen over het nieuwe afvalbeleid. Belangrijke wijzigingen die worden voorgesteld:

 • PBD-afval (Plastic-Blik-Drinkkarton) wordt dichter bij huis opgehaald. Voor mensen in de laagbouw betekent het dat er een bak met oranje deksel bijkomt.
 • Het restafval wordt nog maar één keer in de 4 weken opgehaald.
 • Grofvuil wordt niet meer gratis opgehaald.

Op deze pagina van de gemeente kunt u er meer over lezen:

Nieuw Afvalbeleid

Daar hoort ook een verordening bij, en daarover leest u via:

Afvalverordening

U kunt uw mening geven door een bericht aan de gemeente te sturen: projectenpmv@zoetermeer.nl

Zó! Zoetermeer wil dat het gratis ophalen van grofvuil blijft bestaan. Daarnaast zijn we voorstander van het nascheiden, van PBD-afval. We hebben daar vragen over gesteld, maar uit de antwoorden blijkt dat het college dat niet wil, terwijl het intussen wel kan. Andere gemeenten doen het ook.

Lees hier de antwoorden op onze vragen:

Antwoorden op onze vragen

Naar nieuwslijst

Reacties

Er zijn 44 reacties

 • M.Jol

  op 13:26 om 2020-09-03

  Mijne dames en heren,
  Ik teken hierbij protest aan aan het voornemen van de gemeente Zoetermeer inzake het ophalen van huisvuil terug te brengen naar 1 keer per maand. Lijkt mij geen hygiënische maatregel alsmede een extra afvalbak voor plastic en dergelijke te leveren en ophalen vind ik overbodig. Zoals het nu is staan er al zwaar beladen afvalbakken langs de straat op ophaaldag. Het is nu al zo dat als de afvalbakken geleegd zijn deze over het algemeen nog de gehele dag op stoepen langs de straat staan waardoor ik met met invalidenagentje er niet eens langs kan en dat wordt met de extra afvalbakken nog problematischer. Zoals het nu is is het goed dus niets veranderen.
  Laat de gemeente maar geld besparen op andere tamelijk overbodige zaken.

  Met hartelijke groet,
  M. Jol
  Lommerbaan
  Zoetermeer

 • BCJ van den Heuvel

  op 15:14 om 2020-09-03

  Zeer slecht idee, het voorgenomen nieuwe afvalbeleid. 4 weken is echt veel te lang. Ook ben ik niet van plan er nog een bak bij te zetten in de tuin, zeker geen oranje bak. Ophalen grofvuil zo duur maken gaat ongetwijfeld leiden tot meer illegale dumping.

 • Linda

  op 16:31 om 2020-09-03

  In het Streekblad las ik dat de gemeente voornemens is om het afvalbeleid te wijzigen. Ik wil daartegen mijn bezwaarmaker. En wel om de volgende punten:

  Restafval wat nog maar eens in de vier weken wordt opgehaald. Dit vind ik erg onhygiënisch om een container in mijn tuin te hebben waarin de drollen van mijn kat in liggen te stinken 4 weken lang. En dan niet te denken over de strontvliegen die de bak zal aantrekken.

  En dan een extra bak in de tuin. Een extra oranje bak in de tuin voor plastic en blik in mijn tuin is voor mij niet alleen een doorn in het oog. Het gaat gewoonweg niet passen. Straks is er geen ruimte meer om normaal te zitten met al die containers in mijn tuin. Met de huidige twee containers heb ik al moeite om met mijn fiets de tuin uit te gaan.

  Bij mijn woning is het niet mogelijk om de bakken buiten mijn tuin te zetten, want dan staan ze op gemeentegrond.

  Daarnaast het voornemen dat de gemeente grof vuil niet meer kosteloos gaat ophalen. Dit is toch vreemd, als mensen bijvoorbeeld niet vermogend zijn een auto te betalen, dan zullen zij vast ook niet betalen voor het ophalen van grofvuil. Maar goed, dat is een aanname, ik vraag mij af of dit goed onderzocht is. Ook ben ik bang dat illegaal dumpen zal toenemen.

  Hebben jullie al eens nagedacht over het plaatsen van meer ondergrondse containers? Dan ben ik van die (Vooral in de zomer stinkende) bakken in mijn tuin af en dan kan ik mijn afval tenminste kwijt wanneer ik wil.

 • Dinie Westerman

  op 17:46 om 2020-09-03

  De grijze bakken stinken nu al. Geen plek voor nog een bak erbij. Veel meer illegale dumpingen. Al met al een slecht plan.

 • M Heijster

  op 19:08 om 2020-09-03

  Dit is een heel slecht idee want wij hebben onze restafvalbak van 240 liter naar 120 liter laten omruilen door ruimte gebrek en als er dus om de 4 weken wordt geleegd word de bak propvol en moeten er zakken naast gezet worden, en als er ook nog eens een extra bak er bijkomt (wat overigens niet millieu vriendelijk is weer meer plastic)weten wij niet waar wij deze moeten laten. Ook grof vuil gaat zwerven.

 • Karin Merks

  op 08:51 om 2020-09-04

  Geen voorstander van extra afvalbak, kan beter later automatisch gescheiden worden. Ingewikkelde zaak dat voorscheiden van alle verschillende plastic materialen ook al doe je nog zo je best.
  Nu zie ik al een steeds meer rotzooi op straat (een schande). Vooral naast de openbare containers en in de boskes wordt nu al veel gedumpt. Deze gelegenheden zouden eigenlijk al voorzien moeten gaan worden van camerabewaking. Zo erg is het hier al gesteld. Laat staan als er minder opgehaald gaat worden.

 • j rietbroek

  op 09:19 om 2020-09-04

  Slecht idee. Andere gemeenten doen dit juist niet. Afval wordt op andere plaatsen juist niet gescheiden

 • C.heesakkers

  op 11:00 om 2020-09-04

  Restafval eens per 4 weken is vragen om problemen.
  Wat doen we met het afval dat naast de bak ligt omdat hij vol is?

  Een extra oranje container is waanzin.
  In onze wijk worden de ondergrondse bakken voor glas, papier blik etc . Goed gebruikt.
  Waarom een nieuwe bak als de huidige voorziening in de wijk prima wordt .

  De nieuwe bak verdwijnt dus boven in de schuur.
  Verspilling van geld, ruimte en materiaal.

  Het een aantal keren per jaar ophalen van grofvuil lijkt mij wenselijk en redelijk uit te voeren

 • A. Muilwijk

  op 11:05 om 2020-09-04

  Zoetermeer probeert weer iets wat door veel steden al weer wordt/is afgeschaft of waar ze al jaren met nascheiding bezig zijn.
  De grote afvalverwerkers in Nederland zitten ook niet stil met ontwikkeling in nascheiden, maar het lijkt wel alsof men dit bewust buiten beeld wil houden in Zoetermeer.
  Op de website van Zoetermeer wordt alleen de kant van bronscheiden als goedkoper en zeer positief voor het milieu neergezet.
  Als je als gemeente eerlijk bent dan laat je ook de andere kant zien waar al zeer veel over geschreven is.
  De bewoners kunnen dan een eerlijke keuze maken.
  Wat betreft het grofvuil: er zijn ook mensen die geen auto hebben en zelf geen grofvuil kunnen wegbrengen of een eventueel hulpmiddel (aanhanger?) kunnen gebruiken van de gemeente zoals wordt voorgesteld op de gemeentewebsite.
  Deze mensen moeten dus ten alle tijden betalen voor grofvuil laten ophalen.
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/grote-steden-gaan-afval-nascheiden.9574758.lynkx

  https://www.ad.nl/rotterdam/met-hetzelfde-gemak-gooi-je-plastic-in-dezelfde-bak-nascheiding-steeds-populairder~aaf073d0/

  https://www.omrin.nl/bij-mij-thuis/over-omrin/wat-doen-we/nascheiding

  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2061249/nascheiden-afval-in-opkomst-makkelijker-machines-te-programmeren-dan-17-miljoen-mensen-te-instrueren.html

 • TH Koppers

  op 12:12 om 2020-09-04

  Geachte Gemeente,

  Weer een wethouder die het wiel gaat uitvinden. Met hogere kosten voor de burgers van Zoetermeer.
  Twee jaar geleden hebben wij mee gedaan aan een proef met de oranje containers.
  Deze proef werd na 3 a 4 maanden om het tegenvallend succes beëindigd,
  De grijze bak om de 4 weken is al eerder voorgesteld, lijkt mij gezien de zomer geen succes. Regelmatig had ik last van hordes maden. Genoeg om een jaar lang te vissen.
  Het lijkt mijn gewenst om onze belastingcenten te gebruiken voor het scheiden van afval bij het depot.
  Grofvuil moet gratis blijven, anders is het leed niet te overzien. Een enorme toename van zwerfvuil

  Met groeten TH. K.

 • Linda

  op 12:37 om 2020-09-04

  Naar mijn mening is het mogelijk door het apart ophalen van PBD-afval om de restafvalbakken eens in de 4 weken op te halen. Echter ben ik het er wel mee eens dat het erg kan gaan stinken wat het woongenot zeker niet ten goede komt.

  Hoewel ik zeer een voorstander ben van apart ophalen van PBD-afval kan ik mij voorstellen dat oranje containers door velen als 'niet mooi' ervaren wordt in de tuin. Mijn verwachting hiervan is dan ook dat men meer en meer de bakken buiten de tuinen zal plaatsen. Ook in verband met de ruimte in sommige tuinen is een extra bak niet wenselijk.

  Ik ben voorstander van meer ondergrondse containers, ook voor mensen in de laagbouw. Doe er dan direct een PBD-container bij en dan zijn die problemen opgelost.

  Het niet meer gratis ophalen van het grofvuil vind ik een absurd plan. Zwerfafval neemt al meer toe in Zoetermeer en hiermee werkt de Gemeente dit nog meer in de hand.
  Het is al lastig voor velen om grofvuil (in het ergste geval) 6 weken ergens te moeten bewaren voor er grofvuil opgehaald wordt, laat staan als je er ook voor moet betalen!

  Met een derde bak in de tuin én je grofvuil ergens te moeten laten, gaat men meer en meer buiten de tuin ruimte zoeken waar men vervolgens weer een boete voor krijgt omdat dit niet mag.
  Waar denkt men dat we het allemaal kunnen laten?
  In ieder geval zit men hierdoor straks "gezellig" tussen de afvalbakken en grofvuil in de tuin of ligt alles verspreid door Zoetermeer.

 • A.v.D.

  op 13:53 om 2020-09-04

  Beste Fractieleden,

  Ik wil bezwaar maken tegen het 1 keer ophalen van het restafval!
  ik ben een stomadraagster, de rest spreekt vanzelf!
  Graag wil ik niet met naam in het openbaar!

  Bij voorbaat dank .
  A.

 • C. Harnandan

  op 14:17 om 2020-09-04

  Moet niet gekker worden. Straks heb je je tuin vol met afvalbakken en daar zitten wij niet op te wachten.
  Ben net als de rest een voorstander van ondergrondse containers i.p.v. het volbouwen van onze piepkleine tuintjes.
  Restafval om de 4 weken, wie verzint dat. Waar moeten wij dan onze afval laten????
  Als je een normaal gezin hebt van 4 mensen, dan zit je bak al bomvol in die 2 weken.

 • j.wiggelinkhuyzen.

  op 14:39 om 2020-09-04

  Wat een slecht en onhygiënisch idee van een gemeente die milieu zo hoog in het vaandel heeft staan. Met deze hete dagen al kunnen genieten van de strontvliegen en maden in de zwarte afvalbak. Ooit er aan gedacht de mensen met kleine kinderen die nog luiers gebruiken, laat die maar eens een maand staan,die viezigheid hoef ik niet in mijn tuin, en ook die afschuwelijke oranje bak heb ik geen plaats voor. Ik wil n.l. zelf ook nog graag in mijn tuin zitten. Net een programma op de televisie gezien dat scheiden van het afval grote onzin is, dat de goede bedrijven dit zelf uitstekend kunnen. Of is dit weer een truc van de gemeente om de burgers extra geld uit de zak te kloppen?

 • Roy

  op 15:34 om 2020-09-04

  Slecht idee. Waar moet je al die bakken kwijt? Voor de deur? Dat wordt een fraai gezicht in de straten. Plastic scheiden is een goede zaak, maar je kan het ook verzamelen en zelf naar de verzamel depots brengen.
  Plastic afval gaat al stinken na twee dagen bewaren.

 • B beuve

  op 16:26 om 2020-09-04

  Wat een slecht idee. Restafval 1x per maand is zo vies en goor dat je allemaal stankoverlast, vliegen, maden, ratten enzzzz krijgt. Slechtste idee van 2020 !!! Nog een plastic bak erbij ook zo onnodig. Beter de milieupleinen 1x extra legen en alles laten zoals het is. Grofvuil moet ook 1x gratis blijven. Persoonlijk nog nooit gebruik van gemaakt, maar woon en betaal al 30 jaar gemeenteheffingen.

 • C.Ringeling

  op 17:41 om 2020-09-04

  Moest jaren geleden verplicht meedoen met een test hiermee, was een ramp! Dit doorgegeven ook in de evaluatie destijds. Goed om deze op te vragen, want men zei destijds dat de reacties positief waren, maar ik weet van al mijn buren dat zij totaal niet blij waren met die test. Hopelijk wordt er wat beters bedacht!

 • ernst amersfoort

  op 18:42 om 2020-09-04

  Slecht idee. Ik zie nu al grijze containers vol zitten na 14 dagen.
  Dat ziet de vuilophaaldienst toch ook wel.
  Ik breng mijn PDB naar de container in mijn winkelcentrum.
  Daar krijg ik nu als dank een container voor. Ik vindt twee wel genoeg in mijn tuin.

  Ter uwer info.
  De gemeente Oegstgeest haalde de PDB op in de door de bewoners aan een boom of lantarenpaal
  in een plastic zak verzamelde PDB.
  Dat is opgeheven. De mensen kunnen alle PDB gewoon in de container thuis doen.
  Geen extra containers aanschaffen, Geen extra ophaaldienst. In Wijster wordt toch alles gescheiden.

 • Bergh

  op 19:09 om 2020-09-04

  Mijn probleem is voornamelijk het niet meer gratis ophalen van grofvuil. Het is een probleem wanneer je geen auto hebt. Geen beroep wil/kan doen op anderen. Het zijn ook vaak onhandig grote dingen die weg moeten. Het argument van beter kunnen sorteren bij het depot is van geen waarde. Nu wordt er toch ook op verschillende dagen verschillende soorten grofvuil opgehaald. Dat is toch sorteren?? Daarbij is het ook een probleem wanneer er geen geld voor het betaald op laten halen. Een slecht idee, het oude werkt al jaren prima naar mijn mening.

 • Ad en Susan Bieshaar

  op 20:19 om 2020-09-04

  Wij, ouderen, maken bezwaar tegen de voorgenomen plannen inzake het afvalophaalsysteem.

  1) De verordening ademt de geest van bezuinigen, onder het mom van milieu-aspect. Dat ruikt naar “ armoe” , Want als de huidige manier niet kostendekkend is moet je de prijsstelling wat aan passen.
  2) Een extra bak voor plastic etc kunnen wij niet plaatsen, evenals velen in Zoetermeer.
  3) De huidige manier van plastic inzameling thuis en wegbrengen is stimulerend in milieu-opzicht.
  4) De ophaal cyclus van vier weken is onacceptabel ivm volume en bederf.

  Deze plannen moeten worden weggestemd.

  Ad en Susan B.

 • Paul Wesseling

  op 08:45 om 2020-09-05

  Dit plan is al ver achterhaald , van de week nog een heel nieuwsitem gezien bij 1 vandaag op de tv. Alles laten scheiden door een bedrijf in Rotterdam is veel effectiever, goedkoper en schoner. Overigens heeft ZOETERMEER ongeveer 4 jaar geleden bij ons in de wijk reeds een proef gedaan met de extra container, was uiteindelijk een flop en e.e.a. werd teruggedraaid.
  Gewoon vuil ophalen zoals het nu is en grofvuil 1 keer per maand gratis ophalen. (denk ook aan de minima) Alle veranderingen die ZOETERMEER nu wil eindigt met kostenverhoging, illegaal vuil dumpen, ongedierte etc etc. Hetgeen meer kost dan gewoon je werk doen en het vuil ophalen.
  Om de 4 weken ophalen geeft veel overlast van stank, ongedierte, ziektes, vliegen etc etc.
  De gemeente moet zich gaan focussen op de bron, namelijk alle bedrijven die dat plastic produceren en niet de oplossing zoeken bij de consument.
  Overigens willen we vanwege wateroverlast dat iedereen meer groen gaat plaatsten in zijn tuin en dus geen extra bak, door het extra groen krijg je ook meer groenafval en om de week ophalen samen met gft-afval uit de keuken. Lijkt me prima zoals het nu is.

 • sjan van der haven

  op 09:36 om 2020-09-05

  Dat gaat het echt niet worden met nog een bak erbij in de tuin er wordt nu al veel te veel zwerfvuil en grofvuil overal verspreid dat wordt alleen maar erger !!!!! Zoetermeer wordt een grote stortplaats van afval.
  En denken jullie nu echt dat mensen dat allemaal gescheiden in gaan zamelen mooi niet!!!!! Wij hebben dat altijd wel gedaan maar daar stoppen we dan ook maar mee en de Oranje bak zet die maar bij jullie zelf in de tuin.
  Het moet makkelijker worden niet moeilijker en wat denk je van het ongedierte in je tuin.
  We hebben het allemaal wel druk over Corona, maar met nog meer zwerfvuil en afval krijgen we alleen maar meer ongedierte en dus ook ziektes.
  ALLEMAALONDERGRONDSE CONTAINERS.

  Groetjes S. van der H.

 • Jaap

  op 12:59 om 2020-09-05

  Heel slecht idee!!!!!!!!
  1e We hebben geen achteruitingang en onze bakken staan in de volle middagzon in de voortuin.
  De afgelopen weken met het hete weer regelmatig maden in de grijze bak gehad. Heel vies. Het legen van de bak om de vier weken is dus niet te doen.

  2e Een oranje bak. Lelijk en vol in onze mooie voortuin. Heel smerig om vier weken plastic verpakkingen van vlees- en andere bederfelijke etenswaren te bewaren in een lelijke oranje bak. Nu lopen we elke dag even met het plastic zakje, glas en papier naar het milieuplein. Door het afscheiden is onze grijze container maar voor een kwart deel vol. Wat gebeurt er als er gecontroleerd gaat worden, zijn wij dan de pineut als er plastic inzit?

  3e In onze straat staan ondergrondse containers die alleen voor de bewoners van het appartementencomplex gebruikt mogen worden. Kunnen wij daar geen gebruik van gaan maken?

  We hopen dat er veel bewoners van onze wijk op dit protest reageren!

 • Ernst de Goeij

  op 13:01 om 2020-09-05

  Recent in het nieuws.
  Diverse grote afvalverwerkers geven aan, dat afvalscheiding aan de bron (huishoudens) onzinnig is, omdat dit aan het eind van de keten alsnog moet gebeuren, anders kan de verwerker het eindproduct niet kwijt.
  Wat doet onze wethouder: ze komt met een "plan", dat haaks tegenover de visie staat van de experts.
  Tevens is het plan niet gunstig voor de volksgezondheid, omdat de grijze bak langer staat te stinken en leidt het tot kostenverhoging.
  Hier zitten wij niet op te wachten.
  Advies aan de wethouder: kijk de nieuwsrubrieken nog eens terug of vraag advies aan iemand die er wel verstand van heeft!

 • Anneke de Goeij

  op 13:08 om 2020-09-05

  Het plan van de gemeente om nieuwe regels te maken inzake het ophalen en scheiden van afval is een slecht plan. Ik wil graag de volgende kanttekeningen plaatsen.

  1. Er zijn genoeg inzamelpunten voor plastic, o.a. bij wijkwinkelcentra en er zijn geluiden dat heel veel plastic niet voldoet om te recyclen aangezien er zoveel verschillende soorten zijn. Met dit argument in het achterhoofd zie ik niet waarom de gemeente deze investering doet. Deze inzamelpunten voldoen prima. Dit geld kan beter worden gebruikt voor het onderhoud van trottoirs en fietspaden.

  2. De grijze container zal nog maar 1 keer per maand wordt opgehaald. Hoe haalt de gemeente het in haar hoofd om deze frequentie te verlagen. Heel veel grijze containers stinken, zeker in de zomer, en lijkt mij dus niet bevorderlijk voor de volksgezondheid. Je zal maar kinderen in de luierleeftijd hebben. Die container wil je dan echt niet een maand bij je huis hebben.

  3. Een ander punt is het niet meer gratis ophalen van grofvuil, na het maken van een afspraak. Hier zal in de toekomst voor moeten worden betaald. Er kan nog wel gratis grofvuil bij de milieustraat worden afgeleverd. Waarom zou de gemeente deze service niet handhaven? Wij als burgers betalen tenslotte afvalstoffenheffing. Burgers met een smalle beurs die niet over eigen vervoer beschikken worden gedwongen om extra kosten te maken. Dit werkt illegale dumping in de hand. We hebben de mond vol over gelijke behandeling en gelijke kansen. Dat gaat dus niet op voor dit punt.

  4. Inmiddels hebben de afvalscheidingstechnieken ontwikkeld waardoor zij restafval steeds beter kunnen scheiden. Meer scheiding bij de bron is dan niet meer nodig.

  Mijn conclusie kan niet anders zijn dan dat de gemeente weer een bezuinigingsmaatregel gaat uitvoeren onder het mom van “goed voor het milieu” en "bewustwording van de consument". Container erbij, lage frequentie ophalen grijze bakken en betalen voor het ophalen van grofvuil.

  Het lijkt mij verstandig dat de gemeente nog eens heroverweegt of deze investering wel zo’n goed idee is. Het debacle m.b.t. Diftar hoef ik niet in herinnering te brengen.

 • Albert Sargsyan

  op 15:58 om 2020-09-05

  Zeer slechte idee, we scheiden nu al netjes plastic avfal en extra bak is niet te plaatsen in ons tuin.
  Minder vaak restavfal ophalen gaat voor teveel stank en ongedierte overlast zorgen.
  Bij deze mijn bezwaar!

 • Dick Bol

  op 16:13 om 2020-09-05

  Hierbij teken ik protest aan tegen het voornemen van de gemeente Zoetermeer om het ophalen van restafval terug te brengen naar 1 keer per maand. Dit voornemen is vanuit hygiëne aspect een zeer kwalijke maatregel. Het restafval zorgt voor stankoverlast indien dit maar 1 maal per maand wordt opgehaald en zal daardoor ongedierte aantrekken die zich zullen ophouden in de nabijheid van de container met alle ongewenste gevolgen van dien.

  De extra container voor plastic, blik en drinkpakken (PBD) is geen gewenste toevoeging aan de reeds bestaande containers voor restafval en GFT. Veel huishoudens in Zoetermeer hebben geen ruimte voor het plaatsen van een derde container. Door ruimtegebrek ontstaan er onesthetische situaties waarbij containers op plaatsen worden geplaatst die daar niet geschikt voor zijn met kwaliteitsverlies voor de leefomgeving.

  Doordat het grofvuil niet meer gratis wordt opgehaald worden inwoners van de gemeente Zoetermeer financieel gedupeerd die niet in het bezit zijn van een auto of geen gebruik kunnen maken van een eigen auto om het grofvuil naar het zelfbrengdepot te vervoeren. Ook deze maatregel is zeer ongewenst.

  Naar mijn mening is de nieuwe voorgestelde afvalverordening van de gemeente Zoetermeer is een aanzienlijke verslechtering voor haar burgers. Hopelijk komen de gemeentelijke bestuurders tot dit inzicht en laten zij de huidige afvalstoffen verordening ongewijzigd.

 • M. Ligtvoet

  op 19:07 om 2020-09-05

  Een extra plastic bak erbij is een slecht idee. Waar moet je deze bak laten, er is nu al weinig ruimte voor de twee huidige bakken. Naar mijn idee wordt het plastic al goed gescheiden door veel bewoners en heb je hierdoor veel minder afval in de grijze container. Het ophalen van grofvuil moet gratis blijven, zeker voor de bewoners die zelf geen vervoer hebben naar het afvaldepot.

 • Soraya Ettouti

  op 20:29 om 2020-09-05

  Ik teken hierbij bezwaar aan ivm voorgenomen besluit!! 1x in de 4 weken is onwenselijk. Gezinnen gaan dat zeker niet halen. Overvolle bakken die gaan stinken, maden en dus vliegen die in de hete zomers daaruit gaan komen. Daarnaast het betalen voor het legen van een bak, gaat zorgen voor illegaal dumpen van afvalzakken, door de mensen die dit niet kunnen of willen betalen. We betalen immers al gemeentelijke belastingen. Betalen voor grofvuil zorgt ook voor illegaal dumpen, nu gebeurt dat al zo nu en dan, bij betalen gaat dit zeker meer worden.

  Dit alles lijkt me niet goed voor de natuur en inwoners van Zoetermeer!

  De scheidingsbakken die overal staan, worden prima gebruikt, zitten geregeld vol.

  Is dit een officieel bezwaar of kan dit nog via andere manier bij de gemeenteraad terechtkomen?

 • Niek Ribbens

  op 22:03 om 2020-09-05

  Ik ben voor achteraf scheiden van ons afval. Deze techniek zal zich steeds verder verbeteren en daarmee goedkoper worden dan het scheiden met nog een extra container. Buiten het probleem van" waar laat ik die", zullen we er nog jaren aan vast zitten en voor de meerkosten moeten betalen. Dat we hierdoor minder bewust gaan scheiden lijkt me een smoes om het plan van de derde container er door te drukken.

 • Francine

  op 14:06 om 2020-09-06

  Wat een slecht idee. Bewoners zijn nu al geneigd om vuilnis te dumpen en dat wordt alleen maar meer als grofvuil niet meer gratis opgehaald wordt. Mensen die nu afval niet scheiden gaan dat ook niet doen om te voorkomen dat de grijze bak te snel vol is. De kans is groter dat bakken van de buren met ruimte gebruikt worden.
  Kortom, dit plan moet van tafel!

 • Marinus van den Heuvel

  op 15:55 om 2020-09-06

  Beste Gemeente,

  Tenzij de u de Gemeentelijke belastingen aanzienlijk naar beneden brengt, moet het ophalen van grofvuil gratis blijven, anders is het leed niet te overzien. Een enorme toename van zwerfvuil. Beseft u wel dat er ook mensen die geen auto hebben en zelf dus geen grofvuil kunnen wegbrengen of een eventueel hulpmiddel (aanhanger?) kunnen gebruiken van de gemeente zoals wordt voorgesteld op de gemeentewebsite. Deze mensen moeten dus te allen tijde (dubbel) betalen voor grofvuil laten ophalen. Schandalig plan.

 • J. Staat

  op 18:10 om 2020-09-06

  Slecht plan natuurlijk: ikzelf doe nu al jaren (zoveel mogelijk) aan afvalscheiding en breng b.v. het verzamelde plastic graag naar de plastic container(s). Met oud papier idem dito hetzelfde. Voor mij dus geen 3de kliko in de tuin. Duurder maken van het ophalen restafval: mondt uit in illegale dumping in andermans bak(ken).

 • J. van Veen

  op 21:18 om 2020-09-06

  Eens in de vier weken restafval ophaken is een heel slecht plan. Een grote stap terug in de tijd die zonder enige twijfel meer overlast geeft in de vorm van ratten en ander ongedierte. Waar moet je met het restafval naar toe als de bak vol is?

 • Eindhoven P.E.

  op 11:08 om 2020-09-08

  Een heel slecht plan want er zijn al meerde gemeentes die al aan achteraf scheiding doen, maar Zoetermeer wil weer hun zin doordrijven en dan achteraf als er veel meer zwerfvuil is moet er weer meer geld uitgegeven worden, wat de inwoners weer moeten ophoesten.
  En ik heb helemaal geen zin om nog een container in mijn tuin er bij te hebben.
  Of komt er dan misschien later nog een bij?
  Wij scheiden het afval al heel lang en brengen het naar de ondergrondse containers bij het winkelcentrum wat maar 5 minuten lopen is.
  De containers zetten wij maar een keer in de 4 à 6 weken aan de weg om te legen.
  Dus nogmaals ik accepteer geen derde container.

 • Ellen

  op 15:06 om 2020-09-08

  Niet normaal dit 1 x per maand ophalen van containers. Echt niet kunnen Zoetermeer laat overal je vuil maar rondstrooien dit kan allemaal. En ook voor grofvuil gaan betalen ook niet kunnen vind ik. Zoetermeer waar zijn jullie mee bezig.....
  En maar meer belastingen betalen nou echt niet mee. Geen goede keuze en zaak

 • Jolanda

  op 17:00 om 2020-09-08

  Ik ben een groot voorstander van het scheiden van afval. Daarom maakt het mij niet uit om hier een stukje voor om te moeten lopen. Meteen glas en.papier mee en het is weer opgeruimd. Voor mensen die dit niet voor het milieu overhebben is zwerfafval mogelijk ook geen.probleem. Ik voorzie een flinke toename van zwerfafval. En het niet meer gratis ophalen van grofvuil zal tot gevolg hebben dat mensen het bij de afvalcontainers zetten. Dan ben je gratis van je probleem af. Zeker voor mensen zonder auto is het echt een probleem om dit bij de gemeente te brengen. Ook vind ik het bezwaarlijk om een extra afvalbak voor mijn huis te zetten; zeker met zo'n fel oranje kleur. Het is nu al vaak een probleem in de zomer met stankoverlast uit de zwarte container. Vliegen, maden, muizen en ratten zullen er gaan huishouden. Zoetermeer zal er niet schoner op worden.

 • Paul Groenenboom

  op 21:32 om 2020-09-08

  Mijn vrouw en ik delen vele van de genoemde bezwaren tegen de voorgestelde plannen.
  Wat betreft het om de 4 weken ophalen van het restafval, dit is niet alleen een slecht idee omdat de bak dan snel overvol raakt, maar ook omdat gedurende de zomermaanden er ook groente- en fruitafval ingedaan moet worden omdat anders de GFT-bak vol met insecten raakt. Samen met vlees- en visresten bij het restafval zal dit zeker tot stankoverlast en ongedierte plagen (inclusief ratten) kunnen leiden.
  Als grofvuil niet langer (af en toe) gratis opgehaald zal worden, bestaat er grote kans dat mensen geneigd zullen zijn dit afval illegaal te dumpen. De extra kosten om de gevolgen van deze maatregelen te dekken zijn mogelijk hoger dan de besparing. Als mensen bereid zijn om te betalen, dan is het oneerlijk dat meerdere mensen er afval bij zetten zonder te betalen
  Tenslotte zullen veel inwoners een extra bak moeilijk kwijt kunnen.

  P. Groenenboom

 • Nico

  op 22:12 om 2020-09-08

  Waardeloos plan ,1x per 4 weken ,gaat stinken en periode duurt te lang . Oranje container niet nodig, breng namelijk plastic weg bij het afvalplein . Grofvuil hoort gewoon te worden opgehaald, tenslotte betalen we daar ook voor. Wj

 • Nanda Hogewoning

  op 12:16 om 2020-09-09

  Natuurlijk ben ik het niet eens met een nieuw afvalbeleid.

  De rest container wordt voor ons nu al te weinig geleegd en dan komen er nog 2 weken bij?? Dat kan echt niet.
  En dan nog een grote oranje container erbij zetten? Ik wil het niet. We hebben al problemen met de 2 containers die we hebben. Maden overlast als het wat warmer wordt. Als ze dan nóg minder geleegd worden is het niet meer uit te houden met de vliegen en maden.

  Als deze plannen worden doorgezet, moeten we als bewoners maar andere manieren vinden om ons afval te lozen.

  Hopelijk denken ze mee met de bewoners en komt er een andere oplossing. Veel beter zijn de ondergrondse containers!

 • Hans

  op 17:22 om 2020-09-09

  Een slecht en in feite achterhaald plan. Huidig systeem functioneert uitstekend. Geen extra bak en pas na 4 weken restafval is te lang. Nog afgezien van zwerfvuilprobleem. Niet doen!

 • S. de Ruiter

  op 20:03 om 2020-09-09

  Dit idee steekt weer kant nog wal. De bakken zijn nu al vaak te vol; je krijgt alleen maar meer vuilnis in je tuin (als je die al hebt of wat er nog van over blijft met nog een extra bak erbij. En dan hebben we het nog niet eens over de afvalstoffenheffing die we hiervoor betalen. Die zal ongetwijfeld ook weer omhoog gaan dus veel betalen voor minder halen typisch Zoetermeer. En denk ook eens aan de vuilnismensen die gaan zich alleen maar een ongans tillen aan extra zakken overvolle containers lekker arbotechnisch goedgekeurd. Ga zo door gemeente en eindig van mooie opgeruimde stad in Zuid-Hollands openbare vuilnisbult met veel zwerfafval en illegale dumpingen. Het scheiden van afval geen probleem, maar zorg dan gewoon voor nog wat meer ondergrondse bakken in de buurten i.p.v. weer een extra bak erbij.

 • Marieke

  op 13:56 om 2020-09-11

  Ook ik ben een tegenstandster van het voorstel om restafval maar één keer per vier weken op te halen. Voor huishoudens waar luierkinderen, mensen met een stoma of mensen die incontinentiemateriaal gebruiken zijn, lijkt het mij helemaal ondoenlijk. Denk hierbij alleen al aan de hoeveelheid gebruikt materiaal en aan de overlast van stank en insecten. Het is buitengewoon onhygiënisch !
  De extra oranje container voor plastic en blik zal het straatbeeld niet verfraaien, zeker niet als men geen of slechts een klein voortuintje heeft. Mensen die bijvoorbeeld papier of glas sorteren brengen dit vaak al weg als men boodschappen doet.
  Bij het plan om het grofvuil niet meer gratis op te halen wordt blijkbaar uitgegaan dat ieder huishouden beschikt over een bestelbus.
  Misschien is het een goed idee om hierover een enquête te houden of durft de gemeente dat niet aan ?

 • Lodewijk

  op 14:02 om 2020-09-11

  Wat een ontzettend slecht idee om het restafval maar één keer per maand op te gaan halen, de inwoners een extra oranje container te geven en het grofvuil niet meer gratis op te halen.
  Het gezegde 'alle goede dingen komen in drieën is hier dan ook absoluut niet van toepassing op!

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.