Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Hoe democratisch is Zoetermeer?

18 maart 2013

Op 12 maart kregen we een mail om ons te waarschuwen dat het raadsdebat over de financiële waterstanden, gepland op 25 maart, niet doorgaat. Als reden werd opgegeven dat er nog geen definitieve duidelijkheid is over het gemeentefonds voor 2014, dat het rijk nog extra bezuinigingen gaat doorvoeren en dat een debat over de financiën geen toegevoegde waarde heeft voorafgaand aan het voorjaarsdebat.

Afzender: de fractievoorzitters van alle 5 de coalitiepartijen...

Deze mail is een politiek novum: nog nooit vertoond! Nog voordat in de commissievergadering van 18 maart het eerste woord was gesproken over de financiën, kregen we al te horen dat de voltallige coalitie niet van plan is om het in de gemeenteraad te bespreken. Daarmee is in feite ook de vergadering van 18 maart overbodig: een commissie kan geen beslissingen nemen en door het vooraf schrappen van behandeling door de gemeenteraad is het praten in de commissie per definitie vrijblijvend.

Iedereen begrijpt dat wij we hier verbijsterd over zijn. Want waar blijven we met de democratie als de coalitie vooraf gaat regelen over welke onderwerpen de oppositie mag meepraten? De argumenten van de coalitie zijn buitengewoon merkwaardig. Om te beginnen komt het verzoek om voorafgaand aan het voorjaarsdebat over de financiële toestand te spreken van hen zelf. Zij vroegen vorig jaar juist zelf om deze bespreking!

Nu zouden we het niet moeten doen omdat er geen definitieve duidelijkheid is over het gemeentefonds voor 2014 (lees: hoeveel geld de gemeente van het rijk krijgt). Dat slaat nergens op: op dit moment weten we ook nog niet hoeveel geld we definitief over 2013 krijgen, en zelfs niet over 2012! Daarom noemen we het ook altijd de financiële waterstanden, omdat het wisselt! Het college heeft een paar memo’s gestuurd met de stand van zaken op dit moment, en daaruit blijkt overduidelijk dat we in ieder geval nóg meer moeten bezuinigen.

Klik hier voor het memo met waterstanden 2012

Klik hier voor het memo over voorbereiding voorjaarsdebat

Intussen hebben de oppositiepartijen mails gestuurd naar de coalitie: GroenLinks schreef een mail dat zij zeer tegen alleen behandeling in de commissie zijn. Zó! Zoetermeer schreef samen met CU/SGP, de SP en Trots ook een mail waarin we zeggen niet deel te nemen aan een vrijblijvende commissiebehandeling.

Daarop kregen we van D66, CDA en LHN geen enkele reactie!

Van de PvdA kreeg ik intussen een mail dat als de oppositie wel een raadsdebat wil houden, de PvdA meedoet met het debat. Dat is vriendelijk, maar we hebben natuurlijk geen meerderheid om het debat op de agenda te krijgen. De fractievoorzitter van de VVD stuurde me nog een mail waarin staat dat ‘het bijvoorbeeld nuttig is om te kunnen beschikken over o.a. de meicirculaire 2013 van het gemeentefonds (GF) op het moment dat er kaderstellende besluiten worden genomen.’

Dat kan nog behoorlijk lastig worden. De meicirculaire van het rijk (met een verwachting voor het gemeentefonds) komt al een paar jaar (2011, 2012) niet in mei maar in juni, dus ook te laat voor het Voorjaarsdebat.

In de krant laat hij optekenen het kinderachtig te vinden van de oppositie dat we er een oppositie-coalitieverhaal van maken.

Dat is natuurlijk nog een extra schoffering in de richting van de oppositie. Want dát is natuurlijk precies het punt waardoor de oppositie heel boos is over deze merkwaardige ondemocratische actie: er kwam niet een mail van één fractievoorzitter om op een ‘huishoudelijke’ manier een voorstel voor de agenda te doen, er kwam niet zoals gebruikelijke een mogelijkheid om aan het einde van de commissiebehandeling met elkaar te besluiten of iets al dan niet in de raad besproken moet worden…

Nee, we kregen al op voorhand een de-agenderingsaankondiging van ALLE fractievoorzitters van de coalitie, waaruit dus blijkt dat die de koppen vast bij elkaar hadden gestoken om hier afspraken over te maken.

We moeten met elkaar nog maar eens goed kijken naar het ‘vergadermodel’ dat we tegenwoordig hanteren, want deze gang van zaken kan niet de bedoeling zijn.

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.