Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Géén referendum over het afvalbeleid

20 maart 2021

Zó! Zoetermeer zal in de komende vergaderingen van de gemeenteraad ervoor pleiten dat er geen kostbaar referendum over het afvalbeleid wordt gehouden, maar dat het besluit over het afvalbeleid wordt ingetrokken.

‘Zó! Zoetermeer vindt het zonde van het geld om een referendum te houden over het afvalbeleid terwijl al lang duidelijk is dat heel veel Zoetermeerders het niet zien zitten. Die 300.000 euro die het referendum kost - als we het tenminste combineren met de verkiezingen in maart volgend jaar, anders wordt het nog duurder - kunnen we echt aan veel betere zaken uitgeven.’ zegt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! ‘We hebben al een voorstel naar de collega fracties gestuurd en we hopen dat ze het met ons eens zijn dat het referendum geldverspilling is.’

In het voorstel van Zó! wordt het besluit over het nieuwe afvalbeleid helemaal ingetrokken waardoor het referendum niet meer nodig is.

Van der Meer: ‘In het nieuwe afvalbeleid zitten erg veel zaken die mensen niet zien zitten zoals het om de 4 weken ophalen van het afval, want vooral in de zomer is dat een probleem. De Zoetermeerder hecht ook aan het gratis ophalen van het grofvuil en veel mensen maken zich zorgen omdat voor gezinnen met de kinderen in de luiers er nog geen oplossing is. Hetzelfde geldt voor mensen met incontinentie die een discrete oplossing willen. Wat het invoeren van Diftar voor de portemonnee gaat betekenen is nog te onduidelijk en zo zijn er veel te veel punten die het nieuwe afvalbeleid onaantrekkelijk maken.’

Zó! stelt voor om het afvalbeleid voor het moment te laten zoals het nu is, en na de verkiezingen van volgend jaar opnieuw naar verbeteringen te kijken, in nauw overleg met de bewoners van Zoetermeer. Dan kan ook serieus gekeken worden naar het nascheiden van plastic wat steeds meer gemeenten doen.

Het referendum wordt besproken in de commissievergadering van 29 maart waarna de besluitvorming waarschijnlijk in de raadsvergadering van 6 april volgt.

Amendement besluit géén referendum (65,4 KB)

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Er zijn 1 reacties

  • Marco

    op 08:38 om 2021-03-29

    Ik zie op geen enkele manier een reden om het afvalbeleid aan te passen. Het voornemen één maal per vier weken kan onmogelijk zijn ontstaan hebben gevonden bij iemand welke nu één maal in de 2 weken zijn afvalcontainer naar de ophaalplek rolt. Wat Zo! aangeeft is een compacte opsomming van de problemen voor de burger. Het is verre van hygiënisch en in de zomer kan de hitte in de kliko's dermate hoog oplopen dat rottingsprocessen zeer snel verlopen en bij niet afdoende gesloten zakken (of gescheurd door het in de bak persen) zorgen voor een gezondheidsrisico voor het vuil ophalende personeel bij het legen van de kliko's.

    Er bestaat ook een voornemen om de Zoetermeerse huishoudens van een derde oranje container te voorzien. Complete waanzin. Er zijn overal in Zoetermeer prachtige milieu punten waar iedereen, ik inclusief, hetzij met de hond of onderweg naar de supermarkt, zijn plastic in dumpt. We hebben in huis een aparte verzamelplek voor schoon plastic. Vuil plastic (vleesbakjes e.d.) gaan dagelijks naar het milieu plein. Met de hond, inderdaad.
    De plastic verwerkende industrie zal Zoetermeer als enige dankbaar zijn voor de afvalcontainers, maar die van mij kan linea recta bij het plastic afval.

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.