Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Faillissement sleurt gemeente voor 850.000 euro mee

16 februari 2013

Raad niet op tijd ingelicht!

In januari kreeg de raad een memo van het college waarin beschreven staat dat de beheerder – FPM - van het bedrijfsverzamelgebouw Facility Point van de gemeente aan het Croesinckplein in Zoetermeer failliet is.

Daarmee gaat de gemeente voor ruim 8 ton het schip in. Gekeken wordt of er nog wat te verhalen valt, maar het ziet er niet rooskleurig uit.

Wij van Zó! Zoetermeer hebben het memo dat we van het college kregen goed bestudeerd en daarover een heleboel zogenaamde ‘technische vragen’ gesteld. Daaruit kwam een onthutsend beeld naar voren. Samen met GroenLinks en de SP hebben we het memo van het college op de agenda gezet. Op maandag 11 februari hebben we voor de eerste keer over dit dossier gesproken en drong bij iedereen door dat de raad niet goed genoeg is geïnformeerd.

In feite was het schadebedrag van ruim 8 ton al ontstaan uit een eerder faillissement van de beheerder in 2009 waarbij de gemeente in het nadeel kwam. Dat is op zich een merkwaardig verhaal – u kunt dat lezen in het memo van het college onderaan dit artikel.

Het college hoopte dat ze het geld nog kon terughalen en heeft niets aan de raad gemeld, maar – verstopt in de begroting – wel een voorziening getroffen voor het geval het mis zou lopen.

In 2011 ging het steeds slechter tussen de gemeente en FPM en in 2012 is zelfs ook een advocatenbureau ingeschakeld. Aan de gemeenteraad is niets gemeld...

In oktober 2012 ging het definitief mis: FPM ging failliet. Nog steeds werd de raad niet geïnformeerd. Pas op 18 januari schreef het college een memo. Dat is in ieder geval veel te laat. Belangrijke informatie moet de raad binnen een week (!) hebben.

In het memo van het college lazen we dat de gemeente in juni 2012 veroordeeld is tot het betalen van schadevergoeding vanwege nalatigheid van FPM. Omdat Zó! vanuit zijn controlerende rol graag wilde weten of de gemeente in deze collegeperiode nog vaker is veroordeeld, vroegen we dat in onze technische vragen. Daar kwam geen goed antwoord op. Daarom hebben we het in de commissie weer aan de orde gesteld, maar ook bij de tweede beantwoording van de vragen weigert het college ons behoorlijk antwoord te geven.

Maandag 18 februari gaan we erover doorpraten in de commissie en later die avond in de raad. Bij de eerste commissievergadering op 11 februari vroegen wij aan de wethouder waarom we als raad niet correct, volledig en tijdig zijn ingelicht. ‘Niet bij stilgestaan’ zei de wethouder.

Wonderlijk! Het niet goed informeren van de raad (correct, volledig, tijdig) is een politieke doodzonde. Dat weet iedere wethouder, en zeker in Zoetermeer is dat gezien de recente geschiedenis niet zomaar een kreet. Het college heeft dure beloftes gedaan over het terugwinnen van het vertrouwen en de ‘cultuuromslag’. Dat was naar aanleiding van Sterigenics, maar ook naar aanleiding van de tekorten bij de GGD, en pas nog was er een fout in de Wmo weggemoffeld. In de praktijk wordt de gemeenteraad nog steeds niet serieus genoeg genomen door het college.

Wij zullen daar maandag niet alleen de wethouder, maar zeker ook de burgemeester op aanspreken. De burgemeester moet als verse kracht in het college én als voorzitter van de gemeenteraad – onze voorzitter! – nu maar eens gaan regelen dat de informatieplicht daadwerkelijk wordt nageleefd. Wij zijn benieuwd of D66 – net als het CDA bij de GGD-ellende – de wethouder zelf terugtrekt.

Klik hier voor het FPM memo van het college

Klik hier voor de antwoorden op alle technische vragen

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.