Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Eindelijk, eindelijk, eindelijk, goed bomenbeleid?

18 september 2019

Belangrijke bijeenkomst over bomen:

Kom op 1 oktober 2019 om 19.30 uur
naar De Sniep.

U moet wel tevoren aanmelden via:

samenspraakbijeenkomstbomenbeleid@zoetermeer.nl

Wat voorafging:

Begin augustus 2012 stelde Zó! Zoetermeer voor het eerst officiële vragen over overlastgevende bomen van de gemeente. We kregen nul op het rekest. De bomen konden niet weg. Maar de aanhouder wint. We stelden in de loop van 2013 nog twee keer officiële vragen en het hielp. Na nog een oeverloos traject werd begin april 2015 het probleem opgelost. Een paar bomen bleven staan en er werden er een paar weggehaald en vervangen door iets kleiners, zodat de mensen weer zon in de tuin en licht in de huiskamer kregen. De bewoners waren helemaal blij, en de buurt bleef toch groen!

Naar aanleiding van de vele reacties die Zó! kreeg over die bomen, organiseerden wij op 27 november 2014 een avondje ‘bomen over bomen’. We hadden een zaaltje gehuurd voor 40 personen, en al vlug bleek dat we het zaaltje ernaast ook nodig hadden. Er kwamen 80 mensen, en tegen de andere mensen (we hadden meer dan 200 aanmeldingen) moesten we nee zeggen.

Uit die avond is het bewonersinitiatief ‘Groene stad, prettig wonen tussen bomen’ ontstaan. Dat werd in februari 2015 door 450 mensen ingediend. De politiek kon er niet meer omheen. Er werd na veel vertraging een tijdelijke Externe Adviescommissie Bomen (EAB) ingesteld die situaties bekeek, en ondertussen ook spelregels voor een wat minder rigide bomenbeleid opstelde.

Het heeft natuurlijk erg lang geduurd, maar de gemeenteraad staat op het punt om nieuw bomenbeleid vast te stellen. De EAB blijft een rol spelen en het uitgangspunt is natuurlijk een mooie groene stad, maar op zo’n manier dat het voor iedereen prettig wonen is.

We hopen dat veel mensen de bijeenkomst op 1 oktober bezoeken, óók als u intussen geholpen bent, want ook voor andere Zoetermeerders is het belangrijk dat ze fijn kunnen wonen.

 

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.