Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

De Entree – kansen en zorgen

21 februari 2019

Maandag 18 februari is het zogenaamde Masterplan voor De Entree in de raad vastgesteld. Het gaat om het gebied aan weerszijden van de Afrikaweg tussen Boerhaavelaan en Bredewater waar heel veel woontorens moeten komen, over een verbouwing van Centrum West, over een nieuw OV Knooppunt ter hoogte van de Mandelabrug, en een nieuw fietspad over de A12 heen naar Rokkeveen, met bij het geheel veel minder parkeerplaatsen dan we normaal gesproken zouden inplannen.

Wat er precies besloten is, is nogal vaag en moeilijk te begrijpen. Zo’n Masterplan bestaat vooral uit ‘richtinggevende’ droombeelden. Zó! Zoetermeer vond en vindt het lastig omdat heel veel informatie die je bij zo’n grote beslissing eigenlijk nodig hebt, er nog niet is. Veel stukken zijn er nog niet: nog geen businesscase, geen overzicht van de financiën, geen aanpassingen van de bestemmingsplannen, geen afspraken met de projectontwikkelaars, geen afspraken met de partijen die gaan over de OV-knooppunten, onduidelijkheid over wat er nu echt besloten wordt over het parkeren, etc. etc.

Voor Zó! Zoetermeer is één ding wel duidelijk: we hebben woningen nodig, en dat gebied leent zich ervoor om huizen bij te bouwen. De afspraak was eerst ongeveer 3500 woningen, maar bij het coalitieakkoord hebben VVD, LHN, CDA, D66 en GroenLinks afgesproken dat het er 4500 worden. Dat zijn huizen voor ruim 10.000 mensen. Het zal niet meevallen om dat gebied leefbaar te houden.

Zó! Zoetermeer heeft geprobeerd om de plannen op een aantal punten bij te stellen. Wij hebben ervoor gepleit dat de Adviesgroep bestaande uit de omwonenden goed bij de ontwikkelingen betrokken blijft. Die motie heeft het nipt (19/18) gehaald. We hebben ook nog samen met de SP geprobeerd om een alternatief dat de wethouder in de commissie noemde over het parkeren vast te leggen, maar behalve Zó! en de SP stemden alleen de PVV en CU/SGP voor. Dat is geen goed nieuws voor de omwonenden: als het tegenvalt met het parkeren, en te veel mensen in de nieuwe woningen er toch een auto op na houden en niet helemaal overstappen op OV en deelauto’s, dan is er een grote kans dat er betaald parkeren moet komen in de omliggende wijken. Het is nog lang niet zover (het duurt nog lang voor al die huizen klaar zijn), dus we zullen de vinger aan de pols houden, maar op dit moment is het risico groot.

Zó! Zoetermeer heeft zich verzet tegen gelijkvloerse oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers op de Afrikaweg. We kregen op het amendement steun van 7 partijen, maar een meerderheid van VVD, LHN, GroenLinks, CDA, PVV en ZTM-V stemden tegen, waardoor die gelijkvloerse kruisingen er waarschijnlijk wel komen.

Héél erg jammer vinden we het dat het amendement van de PvdA – natuurlijk mee ingediend door Zó! Zoetermeer – om de toegankelijkheid voor gehandicapten nu eens stevig vanaf het begin mee te nemen onvoldoende steun kreeg: Voor waren PvdA, Zó!, SP, PVV, FvdB, CU/SGP en D66, maar tegen waren VVD, LHN, CDA, GroenLinks, ZTM-V en PDvZ. We blijven ervoor strijden, want het zou toch super jammer zijn als het weer allemaal appartementen worden waar mensen met een handicap niet op bezoek kunnen, en waarbij in de woningen voor ouderen wéér onvoldoende ruimte is om scootmobielen te stallen en op te laden.

We hebben ingestemd met het Masterplan voor De Entree, met uitzondering van de gelijkvloerse kruisingen. Ingestemd omdat we nu eenmaal heel hard die woningen nodig hebben, maar niet omdat we er al gerust op zijn dat het allemaal goed komt.

PS: Het gaat om:

• 27% Goedkope huur, dit zijn woningen die worden verhuurd onder de landelijke grenzen van sociale huur. Hiervoor wordt op basis van prijspeil 2018 een bovengrens van € 710 gehanteerd.

• 25% huur in het middensegment, hiervoor wordt op basis van prijspeil 2018 een bovengrens van € 970 gehanteerd.

• 48% koop en vrije sector huur.

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.