Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

BOMENBELEID ZOETERMEER GAAT LANGZAAM DE GOEDE KANT OP

18 november 2017

Het bomenbeleid van de gemeente Zoetermeer verandert heel langzaam naar een situatie waarbij de stad mooi groen is én er maatregelen worden genomen tegen overlastgevende bomen. Na de proef met een Externe Adviescommissie Bomen, is het college een raadvoorstel met nieuw beleid aan het voorbereiden dat in de tweede helft van 2018 moet worden vastgesteld. Zó! Zoetermeer is blij dat er eindelijk beweging is gekomen in het oud rigide bomenbeleid.

'In 2014 had Zó! Zoetermeer zoveel klachten over overlastgevende bomen dat we wel in actie moesten komen. En we hebben toen alle mensen bij elkaar gehaald die last hadden van de hele dag schaduw in huis, geen enkel uitzicht meer, schade van vallende takken en onbegaanbare stoepen.' zegt Marijke van der Meer, de fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer.' We hadden een zaal gehuurd waar 80 man in kon, maar we kregen letterlijk honderden aanmeldingen!' Hieruit is het burgerinitiatiefvoorstel 'Groene stad, prettig wonen tussen bomen' voortgekomen. Vier heel betrokken Zoetermeerders hebben het geschreven en bij elkaar 450 mensen dienden het in. Daar kon de gemeenteraad niet meer omheen.'

Uit de proef met de Externe Adviescommissie Bomen - die steeds in overleg met de omwonenden heeft gekeken naar de aangemelde overlastgevende bomen - zijn belangrijke punten naar voren gekomen. Het is de bedoeling dat de adviescommissie blijft bestaan, dat men doorgaat met de zorgvuldige afweging om de boom te behouden, te snoeien, te vervangen of te verplaatsen, dat er meer ruimte komt voor de inbreng van de betrokken inwoners, en dat bij alle communicatie over de bomen de mensen met respect worden benaderd en serieus worden genomen.

Van der Meer: 'Dit is echt een enorme verbetering ten opzichte van de oude situatie waarin mensen die last hadden van een boom, gewoon bot te horen kregen dat er geen enkele ruimte was in het gemeentelijke bomenbeleid.' Het college wil er nu nóg een keer samenspraak over houden, maar wat Zó! betreft zijn deze verbeteringen sowieso nodig, want denken dat het heel goed mogelijk is om de stad mooi groen te houden op een manier dat iedereen er echt van kan genieten, dus zonder erge overlast.'

Lees hier het voorstel

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.