Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

Begroting 2013 deel 1

6 november 2012

Het belangrijkste deze keer: Het CKC heeft meer geld nodig om gewoon te kunnen doorgaan!

Maandag 5 november is de begroting voor 2013 tm 2016 voor de eerste keer besproken in de raad. De begroting behandelen we in twee delen: Eerst houden alle fracties hun verhaal en dienen amendementen en moties in. Met amendementen en moties wordt geprobeerd om de begroting zoals hij door het college is bedacht, te veranderen. Dat lukt alleen als er een meerderheid van de raad voor zo'n verandering stemt. Volgende week is het tweede deel van de behandeling en dan wordt er ook gestemd over de amendementen en moties.

Zó! heeft complimenten gegeven aan het college en de ambtenaren omdat ze heel erg hun best hebben gedaan op die begroting en dat valt - doordat we heel erg moeten bezuinigen als gemeente - niet mee.

We hebben ook een cadeautje aan de burgemeester gegeven. Soms kun je namelijk op je klompen aanvoelen dat je iets goed moet uitleggen aan de bewoners, en dat had het college niet altijd goed gedaan. Dus om beter op de klompen te kunnen aanvoelen wat er leeft en hoe je iets moet aanpakken hebben we een paar mooie Zó! Zoetermeer klompen gegeven.

Maar het meeste was natuurlijk heel erg serieus!

We begonnen met het CKC en we hebben het volgende gezegd tegen de raad:

'U weet allemaal dat wij het onverantwoordelijk vinden dat er momenteel veel geld wordt uitgegeven voor het Stadsforum. Daarin staan wij met een deel van de SP-fractie alleen in deze raad. Wij hopen wel dat u, collega-raadsleden, niet met de rug naar de problemen van het CKC gaat staan. Het Centrum voor Kunst en Cultuur vormt het hart van het cultuuronderwijs en vele Zoetermeerders beleven daar plezier bij de uitoefening van hun hobby en de verdieping van hun kennis en vaardigheden.'

Het CKC had namelijk een brandbrief gestuurd naar alle fracties. De meeste fracties lieten niets van zich horen, maar Zó!  en GroenLinks maakten zich zorgen. GroenLinks heeft toen het amendement dat wij hebben gemaakt mee-ingediend.

Bij binnenkomst in de raadzaal was het CKC duidelijk aanwezig. Voor de deur werd werd letterlijk op de trom geslagen, en binnen speelde een strijkje. Verschillende ouderen én jongeren kwamen in spreken en pleiten voor behoud van het CKC.

Nu maar hopen dat een meerderheid van de raad vóór het amendement stemt.

We hebben ook een amendement ingediend, samen met LHN de andere lokale partij, om geld vrij te maken voor de promotie van de stad en dat is nodig om bedrijven hier naartoe te halen. Veel mensen denken nog steeds dat Zoetermeer een saaie slaapstad met niks te doen is, dus willen ze ook hun bedrijf hier niet vestigen. We hebben alle werkgelegenheid keihard nodig en die komt niet vanzelf. Over een paar weken komt er een conferentie over de positionering van Zoetermeer en we hopen dat de gemeente dan kan zeggen dat er ook geld is om de plannen die daar worden gemaakt uit te voeren. Wij zijn heel benieuwd of de andere partijen het ook belangrijk vinden en vóór stemmen.

Het derde amendement dat we hadden ging over de Afvalstoffenheffing. Die kan naar beneden, en gaat ook naar beneden omdat de gemeente er minder geld aan hoeft uit te geven. Het college stelt voor om de kwijtschelding voor mensen die het nu niet kunnen betalen bij de kosten op te tellen, en dan zien we al heel gauw - misschien volgend jaar al - de afvalstoffenheffing weer stijgen. Wij willen daar eerst nog eens goed over praten met de raad.

Maandag 12 november volgt deel 2 en gaan we ook stemmen.

Hieronder nog wat foto's: (Met dank aan Redlinefotografie.)

Zó! Zoetermeer was door de loting de laatste spreker, dus eerst luisteren naar de andere fracties:

 

Door: Marijke Van der Meer

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.