Wordt lid van Zó! Zoetermeer en help onze toekomst te bepalen: Lid worden

75 JAAR VRIJHEID

10 december 2018

In mei 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De VNG heeft een intentieverklaring gesloten met het Nationaal Comité 4 en 5 mei om mee te werken aan het lustrumprogramma. Dit betekent dat gemeenten gevraagd wordt om naast herdenkingen en vieringen in de gemeente, deel te nemen aan het nationale programma.
Het bijzondere jaar, waarvan 4 en 5 mei 2020 de kern vormen, begint in augustus 2019 en eindigt in oktober 2020.

Zó! Zoetermeer vindt 4 en 5 mei en het lustrumjaar heel belangrijk. Het blijft nodig om de mensen die stierven door discriminatie, door ontberingen in kampen of in het eigen huis, en diegenen die hun leven gaven voor de vrijheid, te herdenken. En het blijft nodig om onze vrijheid en het herstel van de democratie te vieren.

De grote les uit de Tweede Wereldoorlog is dat discriminatie van mensen op basis van hun geloof of afkomst altijd moet worden bestreden om te voorkomen dat mensen zich tegen elkaar keren in plaats van samen te leven. De ontwikkelingen in de maatschappij laten zien dat het – nu misschien meer dan ooit - nodig is om deze belangrijke les ieder jaar weer onder de aandacht te brengen.

Zó! Zoetermeer wil dat het herdenken van de slachtoffers en het vieren van de vrijheid ruimhartig aandacht krijgt in Zoetermeer en we hebben daarom de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld:

  1. Is het college het met ons eens dat ook in Zoetermeer indringend aandacht moet komen voor het lustrumjaar dat gedenkt dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog?
  1. Is het college bereid om positief te reageren op de oproep van de VNG?
  1. Wij verzoeken het college om met een plan te komen om in Zoetermeer uitgebreid aandacht te geven aan het lustrumjaar 2019-2020, waarbij alle Zoetermeerders worden betrokken, van de jeugd tot en met de mensen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt. Is het college bereid om dit plan in een raadsvoorstel vóór mei 2019 aan de raad te sturen?

 

Naar nieuwslijst

Reacties

Nog geen reacties

Laat reactie achter

Zó! Zoetermeer behoudt zich het recht voor reacties die beledigend of aanstootgevend zijn of anderszins grof taalgebruik bevatten niet te plaatsen.

Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door onze medewerkers.

captcha

Neem de letters van het plaatje over in het invoerveld.